Jdi na obsah Jdi na menu
 


Budha

Magie jeho vyobrazení má zvláštní moc vše harmonizovat :)

BUDDHA

 

(v sanskrtu (बुद्ध) a pálí: buddha, v tibetštině: sanggjä (sangs-rgyas), překlad probuzený, osvícený) je výraz, který v buddhismu popisuje bytost, která dosáhla dokonalé realizace, tzv. osvícení, a tak definitivně ukončila koloběh neustálého zrozování (samsáry).

 

26568_dekorativni-figurka-buddhy-se-svicnem.jpg

 

Plně probuzené bytosti jsou osvobozené od tzv. tří jedů mysli (nevědomosthněv a chtivost) a od připoutaností (samjódžana) poutajících bytosti v samsáře. Jsou tak osvobozeny od utrpení a neustálého znovuzrozování, plně chápou pravou podstatu bytí (tzv. tři univerzální charakteristiky existence – nestálostneuspokojivost a bezpodstatnost) a jsou naplněny soucitem ke všem bytostem. Původně se jednalo spíše o titul než o označení jedné konkrétní osoby, avšak slovo buddha je běžně používáno pro označení historického Buddhy, vlastním jménem Siddhártha Gautama.

 

buddha-kanakamuni-soska-mosaz-fi-216-2.jpg

 

Buddha také tvoří jeden ze tří klenotů. Většina soch ho zobrazuje s protáhlými ušními lalůčky, které symbolizují jeho schopnost dokonalého vnímání (naslouchání).

Existuje mnoho provedení zobrazení Budhy od sošek, po obrazy a výtisky na látkách, malby, abstrakce a další.

 

product-image-1424720285.jpg

 

Pokud i Vy toužíte ve svém domácím, či pracovním prostředí potkávat Budhu, aby Vám připomínal něco vyššího ve Vás samotných, pak je potřeba vybírat takové provedení Budhy, které Vás nejvíce oslovuje.

K Vašemu Budhovi si pak můžete vytvořit vztah, jako k něčemu, co Vás spojuje s Vaším nitrem a božstvím, které v sobě každý nosíme. 

 

2827_soska-buddha--30-cm.jpg

 

Pokud se budete cítit unavení, psychicky vyčerpaní, nebo v depresi, je dobré pobývat často v blízkosti Budhy. Magie jeho vyobrazení má zvláštní moc vše harmonizovat. Neváhejte této možnosti relaxace a znovunabití energie využít :)

 

drevena-socha-spici-buddha-40-cm.jpg

   

 

 
 


Poslední fotografie


Fotoalbum


Facebook

Mail list


Archiv

Kalendář
<< leden / 2024 >>


Statistiky

Online: 1
Celkem: 9432
Měsíc: 481
Den: 12